/ A közvetlen kommentelés  fejlesztés alatt,  addig emailben küldhetők kommentek. /

A kommentelés témája:  JÓLÉT

5 év alatt megteremthető a magyar jólét gazdasági alapja 


Nick: quanto

Ennél jobban nem lehet megfogalmazni, amit sok magyar ember érez, mint a felvezető írásban olvashat: " Ma sok magyar ember fejében ott a kiűzhetetlen gondolat: mi miért nem vagyunk képesek arra mint az osztrákok? Most minden összejöhetne és szinte semmi nem sikerül. Szabadok vagyunk, függetlenek, a világ legerősebb katonai védőernyője nyújt biztonságot számunkra. Tagjai vagyunk az európai elitklubnak, elérhető számunkra az EU 530 millió fős piaca, ám a jólét vonatkozásában semmit nem jutottunk előre, sőt. Pedig most minden adott hozzá. Minden adott hozzá, hogy gyorsan eljussunk oda, abba a helyzetbe, amiről annyit álmodoztunk. Minden adott hozzá, hogy  elérhető legyen az, hogy hasonló jólétben élhessünk mint a szomszédaink Ausztriában. "
Miért csak itt tartunk, hiszen tizszer annyi pénzt kaptunk a fejlesztésre, mint amennyiből az osztrákok megcsinálták?

Nick: zimba

Döbbenetes ez a pénzszórás, ami itt megy! A magyar történelem eredményt nem hozó legnagyobb pénzszórása folyik, de úgy, hogy a jólétnek nyoma sincs. Ez lehet majd a magyar történelem legnagyobb kudarca. Ennyi pénzből komplett gyárakat finanszírozhatnánk. Ennyi szétosztott pénzből megfinanszírozhatnánk olyan gyárak teljes létesítését mint például a TESLA vagy hasonló elktromos autógyár. Valahol olvastam, hogy már 50 ilyen gyár létesítésére elég pénzt osztogattak szét, de gazdasági növekedés és költségvetési bevétel még annyi se lett mint amit egy gyár hozott volna.  Az csak a régi külföldi pénzből épült autógyárakból van. Miért nem ajánlja fel a kormány, hogy teljes mértékben megfinanszíroz ilyen gyárakat, akár más téren is, vegyi vagy egyéb téren, ha idetelepülnek. Jóval értelmesebb lenne, mint szétosztogatni, barátok vagy akár nem barátok között tízezer milliárdot.

Nick: tutitipp

Itt állunk átverve, becsapva, kisemmizve. A rendszerváltáskor azt mondták, hogy itt is olyan jólét lesz mint az osztrákoknál, csak türelem. Pár évvel később azzal jöttek, hogy ha lenne pénz hozzá meg lehetne csinálni, de nincs forrás. Aztán lett forrás, hatalmas uniós támogatást kaptunk a felzárkózásra. Erre azt mondják, a pénzt el kell költeni, de mégse lesz jólét belőle, mert nem lehet megcsinálni. Mi nem tudjuk megcsinálni. Az osztrákok meg tudták csinálni. Nem igaz, hogy nincs olyan ember Magyarországon, aki nem tudna tervet csinálni a jólét mgteremtésére és ne tudná levezényelni a megvalósítást. Ha ezt elismernénk, kimondanánk azt, hogy sokkal kevesebbek vagyunk mint az osztrákok, mert ők kevesebb pénzből is megcsinálták. Ez már nemzeti önérzet kérdése. A magyarokat nem lehet rávenni arra, hogy lemondjanak a jólétről.

Nick: runner

35 Mercedes gyár megépítéséhez elég uniós pénz ment pocsékba Magyarországon, ezért nincs jólét. Működnek a magyar reformok, jobban teljesítünk? Hát 35 Mercedes gyár árából egyet nem tudunk felmutatni, egy Mercedes gyár teljesítményét és árbevételét nem tudjuk kimutatni, pedig 35 gyár árát osztották ki pályázati úton? Hol van belőle a gazdasági növekedés, hol van belőle a költségvetés bevétele? 35 gyár ára ment a pocsékba? Egy gigantikus kudarc az egész, és ezt fényezik ennyire a propagandával! 

Nick: elemelem

Az egy dolog, hogy a politika hülyének nézi a magyar embert, de az, hogy a magyar emberek pénzét eljátsszák, eltapsolják hülyeségekre, az mindennek a teteje. Senki nem szól ám nekik, hogy az nem a sajátjuk, hanem a nemzet pénze. Baloldali és jobboldali politikusok egyformán arról győzködik a népet, hogy itt nem lehet jólétet csinálni. De akkor meg mire verik el a rengeteg uniós pénzt? Kinek adják, ha nem a fejlődésre, fejlesztésre? Nem lehet jólétet csinálni, mintha a magyarok tök hülyék lennének, az osztrákok meg gógyésak, aki meg tudják csinálni a jólétet. Nyugodjunk bele, hogy marad a nyomor, de a pénzt ami a jólétre van a politika lenyúlja. A magyarok önmagukat mentenék meg, ha a következő választáson nem erre a kudarcos politikára és esztelen pénzszórásra szavaznának.

Nick: analitic

A téma a jólét, amihez most annyi uniós pénz van, hogy a kormány nem tudja elkölteni. Mert nem arra adja, ami eredményt hozna.
Már a szocik 8 évnyi kormányzása alatt is a kapacitások növelését támogatták, holott piac, kereslet meg nem volt az értékesítéshez. Az elmúlt tíz évben több ezer milliárd ment el olyan fejlesztések támogatására, hogy többet termeljenek, többet szolgáltassanak. csakhogy ennek nem volt piaci alapja, mert nem volt hozzá kereslet, így meg kidobott pénz lett. A mi pénzünk, amit mi fizettünk adóban és amit mi magyarok kaptunk az EU-tól. Sok helyen csalhattak, de sok helyen tényleg létrejött a plusz kapacitás, de nincs kihasználva. Ha azt a kapacitás sikerülne kihasználni, amire pályázati támogatást adtak, már 100 %-al nagyobb lenne a GDP, dupla bérek, dupla nyugdíjak lennének. De így csak kidobott pénz. Meg kellene próbálni a bmodelles trükkel piacot, keresletet szerezni ezekre a kapacitásokra, hogy valami hasznosuljon az így eltékozolt pénzből, ami közpénz volt.

Nick: fixix

Ahhoz, hogy jólét legyen, kell egy gazdasági alap. Az most nincs meg. A gazdasági alap megteremtéséhez fejlesztés kell. A fejlesztéshez meg terv és pénz kell. Most itt az látszik, hogy van terv és van pénz is dögivel. Arra panaszkodnak, hogy időben nem tudják lehívni és elkölteni a sok uniós támogatást. Akkor meg mi a probléma? Ja, hogy a politika szerint itt nem kell, mert nem lehet jólétet teremteni? Miért nem? Másképp, más szándék szerint akarják elosztani az uniós pénzt? Akkor viszont ezt kell mondani!  Nix jólét, nix ugri-bugri!  De ezt így nyíltan majd a választáskor is el kell mondani.

Nick: paraván

Lehetne készíteni egy viszonylag egyszerű statisztikát. A rendszerváltás óta mekkora külföldi tőke érkezett az országba és ez mekkora gazdasági növekedést tett hozzá a magyar GDP-hez. Ez lenne egy viszonyszám. A másik szám pedig az, amit a fejlesztésre kaptunk az Uniótól és ennek felhasználása mennyit tett hozzá a magyar GDP-hez. Szóval, egyszer van a szám, hogy a beérkező külföldi tőkéből mekkora gazdasági növekedés jött létre és van a másik szám, hogy az Uniótól kapott támogatás felhasználával mekkora gazdasági növekedés jött létre. Döbbenetes eltérés lenne tapasztalható, aminek láttán jogosan üvöltene fel bárki a magyarok közül - aki nem haszonélvezője a dolognak -, hogy akkor hova lett az uniós pénz? Hol a pénz?  Most annál többet kapunk rövid idő alatt, mint amennyi évtizedek alatt működő tőkeként bejött az országba és amiből fejlődés és gazdasági növekedés lett. Azt meg érezzük, hogy ebből a rengeteg uniós pénzből mekkora gazdasági növekedés lett illetve nem lett.

Nick: nomerci

Független kutatás kimutatta, hogy Magyarország nagyon mélyre csúszott az európai ranglistán az átlagosan elkölthető jövedelem, a vásárlóerő vonatkozásában. Már nem csak a balti és a visegrádi országok, de a balkániak is megelőznek bennünket, így például Horvátország és Törökország, a jóval szegényebbnek tartott Montenegró következik utánunk. Nem titkolható, a szegénysorra kerültünk, ott is az utolsó előtti ház a miénk. A legszegényebbek között vagyunk. Már nem csodálkozunk azon, sőt természetesnek tartjuk, hogy a magyar fiatalok külföldre mennek, mert úgy gondolják, hogy jó élet már csak a londoni és berlini magyar negyedekben lehet. A rezsicsökkentés kedélyt javító intézkedésnek mondható, de ezzel nem kerülünk el a szegénysorról, és ahhoz még a 2-3 %-os gazdasági növekedés is kevés. Ebből a helyzetből csak a rövid idő alatt jelentős gazdasági növekedést produkáló ugrásszerű gazdasági növekedés programjával lehet kikerülni. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ebből a helyzetből szinte csak egyetlen kiút létezik: a nagyléptékű fejlődés. A nagyléptékű fejlődéshez viszont új tudás kell, új jövőkép, új modell és az ennek megvalósulását biztosító szervezettség, új kormányzási technikával, új kormányzati struktúrával.

Nick:  pixel

A magyar emberek számára a saját sorsuk alakulása a fontos és nem az államadósság fizetése vagy a költségvetési hiány korlátok között tartása. Úgy gondolják ez legyen a kormány dolga. Nekik fontosabb, hogy van-e állásuk, tudják-e fizetni a csekkeket, futja-e a rezsire, élelmiszerre, ruhára és főként a gyerekek ellátására. Ha itthon nem nyílik erre mód, akkor elhagyják az országot, mint tették ezt a hazautalt pénz mértékéből következtethetően már több mint 1 millióan. Ha rövid idő alatt nem változik a helyzet, nem válik láthatóvá egy gyors javulást hozó perspektíva, akkor kiüresedik az ország, a munkaképes magyarok jelentős része külföldön keresi boldogulását, de ami ennél is nagyobb baj, nem is tervezi hazatérését.

Nick : tanárúr

A rendszerváltáskor még sokan hittek benne, hogy Magyarország rövidesen az ígéret földje lesz és szinte mindenki talál esélyt, lehetőséget a boldogulásra.  De sokan bíztak abban is, hogy 10-15 év alatt utolérjük Ausztriát és mi is hasonló életszínvonalon élhetünk majd mint az osztrákok. Nem így lett! Eltelt 25 év és nem élünk jobban mint a rendszerváltáskor. Emelkedtek a jövedelmek, de magasabbak lettek az árak is. Nekünk nem javult a helyzetünk, a csehek viszont kétszer jobban élnek mint 25 évvel ezelőtt! A kérdés, hogy mit rontottunk el, mit kellett volna tennünk?  De az igazi kérdés az, hogy mit kellene tenni most ahhoz, hogy behozzuk lemaradásunkat és elérjünk oda, ahol már rég lennünk kellene? Létrehozható-e olyan ugrásszerű gazdasági növekedés, ami révén az ország viszonylag rövid idő alatt elérhet oda, ahova egyébként csak lassú araszolással, kínlódva jutna el? És ez most már nem csupán elvi kérdés, mert az embereknek végképp elegük lett a nyomorgásból, létbizonytalanságból, egy jóval biztonságosabb, kiszámíthatóbb életet, egy jobb életet szeretnének. 

Nick: amigó

Van amikor egyszerűbb idézni, mert abban benne van amit gondolok.
" A rendszer, amiben élünk meghatározza a lehetőségeinket. Határt szab álmainknak, vágyainknak vagy éppen fordítva, új ajtókat nyit a boldogulásra, az érvényesülésre, az önmegvalósításra. Mi a cél? Jólét vagy szűkölködés? Nem az a kérdés, hogy mit választanak a magyar emberek, mert az nyilvánvaló, hanem az, hogy a magyar emberek választása egyezik-e a hatalmon lévő politikai elit víziójával? Csakhogy a politika nem döntheti el helyettünk! A cél nyilvánvalóan a jólét, olyan gazdasági teljesítmény meghteremtése, ami biztosítja a költségvetés számára a jóléti kiadások fedezetét, azt, hogy jusson elég pénz a jóléti rendszerben elvárható szintű gyógyításra, oktatásra, kultúrára, fejlesztésre, a bérek és nyugdíkaj megduplázására. Jólét viszont csak nagy értékteremtő képességgel bíró, kiválóan teljesítő gazdasággal biztosítható. Ilyen gazdasági teljesítmény eléréséhez nagyléptékű gazdaságfejlesztésre van szükség. Ehhez pedig terv kell, olyan forgatókönyv, ami alapján megvalósítható a nagyléptékű gazdaságfejlesztés. Ma Magyarországon egyetlen fogatókönyv ismert a nagyléptékű gazdaságfejlesztésre: a B-modell. "