/ A közvetlen kommentelés  fejlesztés alatt,  addig emailben küldhetők kommentek. /

A kommentelés témája:  VÁLASZTÁS

Legyőzhető a FIDESZ  2018-ban?


Nick: gemini

A 2018-as választás nem a baloldal vagy jobboldal melletti döntés lesz, hanem az emberek újra rendszert választanak. Egyszer van az a rendszer, amit most átélünk, az illiberális munkaalapú rendszer, ami célként is elveti a jólétet. Itt egy cél van, hogy dolgozzon 5 millió ember és fizessen adót - noha csak 4,5 millió munkavállaló van - aztán ami ebből kijön az lesz, azt kapja a nép. Ennek a rendszernek fő jellemzője még, hogy tagadja, sőt támadja a nyugati mintát, a nyugati berendezkedést, amiben még a rendszerváltáskor minden párt egyetértett. Ennek a rendszernek a jellemzője még a kettősség. Egyrészt van a propaganda, ami szerint minden napunk külön sikertörténet, jobban teljesítünk, a reformok működnek, merő csoda az életünk. Aztán ezzel szemben ott a szárnyaszegett valóság, a lepusztult kórházak,  a széteső oktatás, a 4 millió nyomorgó magyar, akiknek a napi szerény élelemre is alig jut, gyógyszerre, ruhára meg főként nem. Másodiknak ott a liberális rendszer, ami 2002 és 2010 között volt, neoliberális gazdaságpolitikával, ahol a lovak közé dobják a gyeplőt, ahogy lesz úgy lesz alapon fejlődik vagy nem a gazdaság és az ország. Ezt az elmúlt két választáson nem igazán támogatták a választók. És harmadiknak ott a jóléti modell, ahol a cél megháromszorozni a béreket, nyugdíjakat, hatékonyan felhasználni az uniós támogatást mint az osztrákok tették a Marshall-segéllyel, és megteremteni a jóléti rendszer gazdasági alapjait.

Nick: cikkcakk

Érdekes kampány lesz a 2018-as. Az ország egyik felét a tehetetlen düh feszíti, a másik fele a propaganda hatása alatt hozsannázik. Az elégedetlenkedők fő érve, hogy ennyi uniós pénzből már itt is olyan jólét lehetne mint Ausztriában. Az osztrákok 7 milliárd euróból jólétet, virágzó gazdaságot csináltak, mi meg 70 milliárd eurót kaptunk erre az uniótól és semmire nem jutunk. Értelmetlen pénzszórás, hatalmas kudarc ami itt megy. A magyar történelem egyik legnagyobb kudarca. Csoda lenne, ha a magyar választók ennek kudarcnak, értelmetlen pénzszórásnak a folytatására szavaznának.  Ami biztos, hogy ez a kampány a legtöbb kritikus témát felvonultató, nagy ütközéseket hozó kampány lesz.

Nick: bigboy

Sokan biztosra veszik, hogy a FIDESZ nyeri a következő választást, pedig ez eléggé kétséges. A tematizálástól függ. Már most látható, hogy a rivális pártoknak nincs elég ütős programjuk, nincsenek ütős kontra érveik, ugyanakkor a civil világban, a blogok, kommentek világában már kirajzolódik, hogy mivel lehet megszorítani vagy kiütni a nyeregből a FIDESZ-t. Nincs kizárva, hogy a parlamenti pártok is, ha a szükség úgy hozza rávetik magukat erre a tudásra  és nem a saját tanácsadóikra hallgatnak. Az oktatás helyzete, az egészségügy állapota mint téma önmagát kínálja, de ez még nem hozna átütő eredményt. Ha számokban keressük a megoldást, akkor két-három olyan téma van, amivel több mint 1 millió szavazót meg lehet szólítani és ebből már összejöhetne valami. Mert ha valamilyen témával lehet hozni 1 millió szavazót, az annyit jelent, hogy annak legalább felével csökken a legnagyobb szavazótábor és ez jelentős veszteség. Az egyik téma a nyugdíj és a béremelés. Az egyre ismeretebbé és népszerűbbé váló bmodelles nyugdíj rendszerrel több mint 1 millió szavazót be lehet fogni. Hasonlóan vonzó téma lehet a jóléti rendszer alapjaihoz szükséges gazdaságfejlesztés, amire még lehetőséget jelent a meglévő uniós pénz és erre tervek is vannak a civil világban. Szóval nem lefutott dolog a 2018-as választás, a mostani közvélemény kutatások adatai semmit nem jelentenek ebből a szempontból.

Nick: villanyász

A választáson biztos hangsúlyos téma lesz a nyugdíjasok helyzete. Egyrészt azért, mert a sokféle új adóval sok pénzt elvettek a nyugdíjasoktól és azt nem adták vissza az inflációs nyugdíjemeléssel. A nyugdíjasok talán a legnagyobb vesztesei a FIDESZ megszorító politikájának. Másrészt azért is téma lesz, mert látható, hogy új nyugdíjrendszer kellene és van egy olyan új nyugdíjrendszer, a bmodelles rendszer, ami sok nyugdíjas számára szimpatikus elfogadható. Ez a nyugdíjszisztéma hosszú időre alkalmazható megoldás lenne. Az a párt amelyik beemeli ezt a programjába, akár 1 millió nyugdíjast maga mellé állíthat. de nem csak nyugdíjast, hanem azok közül is sokan erre szavaznának, akiknek alacsony a fizetésük és ezután mennek nyugdíjba, mert ez eleve 50 ezer induló alapot jelentene, amihez plusz 70 ezer számított nyugdíj már 120 ezer forintot jelentene.

Nick: illaberek

Nagyon érdekes kérdés, hogy a civilek milyen szerepet játszanak a következő választáson. Szerintem összejöhet a civileknek, az meg valószínűen biztos, hogy a FIDESZ elveszíti a 2018-as választást ezzel a stratégiával. A civileknek az kellene, hogy összeszerveződjenek és erre jó ötlet a Jólét és Demokrácia Mozgalom, ami egy ernyő lenne a civileknek, ami alá beállnak. A JDM céljaival végtére is egyetértenek és a JDM céljai, programja révén sok választót meg tud szólítani. Persze nem álmodozni kellene, hanem számolni. Hogyan jönne össze a 2,5 millió vagy inkább 3 millió szavazat, amivel akár kétharmaddal választást lehet nyerni. És ez összejöhetne a JDM mozgalom zászlaja alatt induló civileknek. Legalább 1 millió - ha nem 1,5 millió - szavazót hozhatna a bmodelles nyugdíjrendszer, ami alapján mindenkinek 50 ezer forinttal - a szociális alapnyugdíjjal - lenne magasabb a nyugdíja. Azoknak is akik már nyugdíjasok és azoknak is akik ezután mennek nyugdíjba. A költségvetésben van annyi, hogy ebből 10-20 ezer forintos emelés azonnal teljesíthető lenne. A másik 1 millió simán összejönne azokból akik a jóléti rendszerre és a jóléti rendszerhez szükséges gazdaságfejlesztésre szavaznának, arra, hogy a maradék uniós pénzek erre legyenek felhasználva. Legkevesebb ötszázezer, de inkább 1 millió összejönne azokból, akik elégedetlenek a jelenlegi rendszerrel és állapotokkal, de nem akarnak már ismert pártra szavazni. És így bőven meg is lenne a 3 millió szavazó.

Nick: bonbon

Váltás vagy irányváltás? Ez egy fő kérdés lesz a 2018-as választási kampányban. Sokan vannak a váltást, változást akarok, de még többen, a fideszesek közül is sokan, akik irányváltást szeretnének. Azt mindenki tudja, mindenki érzi, hogy annyi uniós pénz ömlött az országba, hogy a rendszerváltás óta nem jött ekkora mennyiségű külföldi tőke. Ettől nyilván azt várták, hogy akkor most nem 20 év alatt hanem 4 év alatt lesz akkora fejlődés. Ha meg ekkora fejlődés lesz, akkor jelentős béremelések is lesznek, meg a nyugdíjakat is rendezik, legalább a görög szintre. A probléma az, hogy nem lett fejlődés, ugyanakkor a pénzt elköltötték. Nyilván a korrupció is téma lesz, meg a kórházak, meg az oktatás, de a fő téma az lesz, hogy hova és mire költötték el ezt a rengeteg pénzt és miért nincs hozama ennek, amiből lehetne osztani a népnek? Ha pedig ez kudarc, hiba, akkor ezt nem lehet folytatni, irányt kell váltani. Ha a FIDESZ marad hatalmon, irányváltásra akkor is szükség van, ezt sok fideszes szavazó is támogatná.

Nick: runner

Eddig uniós támogatásból hozzávetőlegesen 35 Mercedes gyár ára lett elköltve, kiosztva pályázatokon és nem lett belőle érdemi növekedés és költségvetési bevétel. Ez azt jelenti, hogy 35 Mercedes gyár ára ment pocsékba. Ez több mint ami eddig külföldi tőkeként a rendszerváltás óta bejött az országba. Ekkora pénzből értelmes gazdaságfejlesztést csinálva 105 %-os gazdasági növekedést kellett volna elérni, amiből 100 %-os béremelés és nyugdíjemelés lett volna megvalósítható. Ebből a helyzetből egyetlen kiút létezik, a kormányváltás és újabb rendszerváltás. A magyar népnek ki kell követelni, hogy a pártok mutassák be, hogy mire akarják költeni a maradék uniós támogatást, mert az a nemzet pénze, nem lehet csak úgy elkótyavetyélni. A választás középpontjában az uniós támogatás felhasználása kellene, hogy legyen és az, hogy miért nem lehetett itt is olyan jólétet csinálni mint Ausztriában, holott tízszer annyi pénz állt rendelkezésre.  Csak olyan politikai erőre érdemes szavazni, akinek van terve arra, hogyan lehet a maradék uniós pénzből a jóléthez szükséges gazdasági fejlődést csinálni.

Nick: verywell

Már most látható, hogy a 2018-as választást megelőző kampányban minden eddiginél több humoros, poénos fordulat lesz. Mint egyik blogon olvasható híres költőnk versének ferdítéseként,  " Hazudj pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen " , de máshol is találkozhatunk gyöngyszemekkel. Mire is utal a hazudj pontosan? Arra, hogy a magyar kormány A magyar reformok működnek című propaganda füzete szó szerint állítja: " A munkahelyvédelmi akcióterv eredményeként ma már közel 4,3 millió fő dolgozik."  Ebből egyértelműen látszik, hogy a magyar kormány munkahelyvédelmi akcióterve segített a Londonban dolgozó magyar altatóorvosnak, az Amszterdamban a bájait áruló nyírségi örömlánynak, a berlini kávézó magyar pincérének, hogy munkája, munkahelye legyen. Vannak még gyöngyszemek egy másik blogon is: " Elköltöttétek 35 Mercedes gyár árát, hol a részünk? "
Vagy olyanok: " Ne a várra, a kórházra költsd a pénzünk! " De téma még, hogy több uniós pénz érkezett pár év alatt Magyarországra mint az előző 25 évben beérkezett külföldi tőke, és mennyi ment ebből ki offshore paradicsomba, stb.

Nick: pöszméte

A neten kalandozva, blogokban, portálokon böngészve már most láthatók a 2018-as kampány fő témái. Messze első helyen áll az uniós támogatás elköltése és az, hogy mi miért nem tudtuk azt megcsinálni, amit az osztrákok jóval kevesebb pénzből megcsináltak. Itt miért nincs jólét és miért nincsenek nyugati bérek, miért nincs nyugati életszínvonal, noha ennek megteremtésére több tízmilliárd eurót kaptunk uniós támogatásként. Ehhez kapcsolódó téma lesz a nemzeti önbecsülés, az, hogy ezt az elégedetlenkedők már most nemzeti tragédiának, a magyar történelem talán legnagyobb kudarcának tartják, az utókor meg valószínűen még keményebben fog fogalmazni. De téma lesz a 6,5 %-os munkanélküliség is, ami inkább 28 %-nak mondható. Téma lesz a külföldön dolgozók száma és az is, hogy tényleg 4,2 millióan fizetnek adót Magyarországon, amikor az 1 millió külföldön dolgozó magyar ide egy vasat se fizet? Izgalmas kampány lesz, nagy mérkőzésekkel.

Nick:  góliát

Ami biztos, hogy megint kampánytéma lesz az elszámoltatás is. Mennyi uniós pénz lett elköltve gazdaságfejlesztésre és ennek mennyi a hozadéka? Mekkora növekedés lett belőle és mennyivel növelte a költségvetés bevételeit? De biztos, hogy ütős téma lesz az is, amit a TRIPORT írása is felvet, hogy az a 100 valójában csak 90. Vagyis az uniós támogatás felhasználásából keletkező 7 %-os gazdasági teljesítményt és a külföldön dolgozó magyarok által hazautalt pénzből keletkező 3 %-os gazdasági teljesítményt összeadva kijön, hogy a magyar gazdaság éves teljesítményének 10 %-a külföldről érkező pénzekből létrejövő gazdasági teljesítmény. A külföldről érkező pénzek felhasználása nélkül a magyar gazdaság teljesítménye, amit 100 %-nak mondunk, csak 90 % lenne. Az a 100 a külföldről érkező pénzek nélkül valójában csak 90 lenne. Hasonlóan nagy érdeklődést és visszhangot kiváltó téma lesz, hogy az uniós támogatások megszűnése után tényleg ránk omlik Orbán rendszere? Amennyiben megszűnik az uniós támogatás 6-7 %-al zuhanhat a magyar gazdaság teljesítménye és az ebből származó bevételekkel, kb. 1000 milliárd forinttal csökkenhet a költségvetés bevétele. Ekkora kieső bevétel nem pótolható. És ekkor már a propaganda sem segít. A propaganda nem hoz létre gazdasági teljesítményt, nem generál gazdasági növekedést és a propaganda nem tesz bevételt a költségvetésbe. Tetszik vagy nem, a saját lábunkra kell állnunk. Ha gond lenne, mentőövre lenne szükség, akkor se táplálhatunk túlzó reményeket, hiszen összerúgtuk a port az IMF-el, de ami rosszabb az Európai Unióval is, főként az EU potentátjaival, megmondó embereivel, akiknek szavuk lenne egy rendkívüli kölcsön odaítélésében. Tehát sok jóra nem számíthatunk, ha ránk omlik Orbán rendszere.

Nick : rendező

A 2018-as választás előtti kampány sokkal színesebb és látványosabb lesz mint bármelyik előző kampány. Ez már most látható. Számos autós, konvojos felvonulás lesz, az autók oldalán hálós plakátokkal. Ez olcsóbb is mint egy nagygyűlés rendezése és nagyobb a figyelemfelkeltő hatása. Szórakoztatóbb. De gyakori lesz a gyalogos felvonulás is. Ehhez színes, kényelmesen és hasznosan cipelhető plakátként használható papírszatyrokat árulnak a helyszínen, ütős feliratokkal és képekkel. Jó szezonjuk lesz a papírtáskákat gyártóknak. A papírszatyrok szövege lehet poénos, követelő. Pl. 50 gyár árát elköltöttétek, kérjük a részünk!  Kórházra költs ne a várra! Jobban teljesítünk: az a 100 csak 90? Rád omoljon Orbán rendszere!

Nick: rükverc

Nagyon kellene a változás, mert Európa lúzere leszünk, beragadunk ebbe az állapotba és a környéken mindenki elhúz mellettünk. A csehek már kétszer jobban élnek mint mi, a szlovákok is vagy 50 %-al jobb helyzetben vannak és már a románok is kezdenek elénk kerülni. Itt meg csak a nyomor nő, de puccoskodás az van. Nem a kórházakra, hanem a várra költenek 200 milliárdot, hogy messziről látható legyen a fényűzés. A rengeteg uniós pénzből már olyan jól élhetnénk mint az osztrákok, de itt eltűnik a pénz. És most még újabb négy szűk esztendőt akarnak a nyakunkba sózni és még mindig sokan támogatják ezt a sehova nem vezető kormányzást. Úgy látszik ez a mi újabb Mohácsunk.

Nick : historicus

Esély van rá, hogy Magyarországon és ezzel Európában is kialakul egy új kampánykultúra, ami merőben új szisztémájú közösségépítéssel és látvány megoldásokkal visz innovációt a tiltakozásba. Színes, látványos, a humor keveredik a művészettel, helyet ad a lázadásnak és az önkifejezésnek. Ezekhez helyet teremtő közösségi helyek valószínűen a kerthelyiséges vendéglátó egységek lesznek, ahol rendelkezésre bocsátanak színpadot, hangosítással, cserébe pedig jön nagyszámú vendég és kiugró forgalom. Egymást követik politikai és filozófiai beszédek, műsorszámok, közönségre éhező zenekarok fellépései, szóval egy nagy performansz, amiben azért ott a politika, ott a befolyásolás és meggyőzés szándéka.