/ A közvetlen kommentelés  fejlesztés alatt,  addig emailben küldhetők kommentek. /

A kommentelés témája:  BÉREMELÉS

Mikor, ha most nem?


Nick: runner

A bérek, nyugdíjak emeléséhez bevétel kell, növekedés kell. Ha most 35 Mercedes gyár teljesítménye belépne a gazdaságba, az legalább 100 % gazdasági növekedést hozna és minimum 100 %-al nőne a költségvetés bevétele is. Csakhogy ez nem álom, nem csupán óhaj! Ugyanis a 35 Mercedes gyár árát mint uniós támogatást elköltötték gazdaságfejlesztésre, beruházásra. Állítólag. Teljesítmény meg sehol. Mi csúcstartók lehetünk, hogy ennyi pénzből semmi plusz teljesítmény, semmi plusz bevétel nincs. Mit szólnának a befektetők, ha odaadnák egy Mercedes gyár létesítésére a pénzt és abból nem lenne termelés, nem lenne teljesítmény? A magyar állam mint befektető odaadta ezt a hatalmas pénzt pályázati úton és nem látható belőle teljesítmény, nem látható növekedés és költségvetési bevétel. Ebből az uniós pénzből ami elment gazdaságfejlesztésre már, ha hozná a teljesítményt, 100 %-os béremelést lehetne csinálni és 100 %-os nyugdíjemelést. A legkisebb nyugdíj itt is 150 ezer forint lehetne mint ahogyan a görögöknél.

Nick: dilit

A magyar emberek a sorsukat érezhetően javító változásokat akarnak. A pénzügyi stabilizáció, az egyensúlyteremtés következménye, hogy az ország helyzete javult,  sok magyar ember élethelyzete meg rosszabb lett. Amikor a bizakodás helyett a kilátástalanság lesz úrrá, amikor százezrek hagyják el az országot egy jobb élet reményében, önmaguk, családjuk számára a megélhetés, a boldogulás kedvezőbb feltételeit külföldön keresve, akkor a politika sem maradhat tétlen. A politika feladata, mi több, kötelessége, hogy a rendelkezésre álló források elosztásakor olyan sorrendet állítson fel, ami az ország érdekei után a nép érdekeit érvényesíti. Az emberek előbbre valók mint a stadionok.

Nick: amina

Miért nincsenek jelentősebb béremelések? Mert a politika így látja jónak? Fedezet lenne rá, hiszen ömlik a pénz a költségvetésbe, de azt nem erre fordítják. Stadionokat építenek belőle, 50 milliárd a Vajdaságnak és luxus beruházások sokasága. A kormány lemond 250 milliárdról, amit az MNB nem fizet be a költségvetésbe, hanem magán alapítványoknak adja. Kastélyokat, üdülőket vesznek belőle, nagyobb luxus megy itt mint nyugaton, ahol jólét van. Luxus már itt is van csak jólét nincs. Csak ebből az MNB-s 250 milliárdból, ha befizették volna a költségvetésbe, megoldható lett volna, hogy 2 millió nyugdíjas nyugdíját havi 10 ezer forinttal emeljék. Mekkora segítség lett volna ez azoknak, akiknek csak 50 ezer a nyugdíjuk. De rendezhető lett volna az egészségügyi dolgozók bére is. De a luxus fontosabb mint  a magyar emberek. Pedig ez a pénz a mi pénzünk.

Nick: gigamix

A magyar nép helyzetének javítása nem csupán a gazdasági növekedést eredményező gazdaságpolitikától, hanem a rászorulók élethelyzetén javító elosztási politikától is függ. A magyar nép vállalta az áldozatot, amikor viszont beérett a gyümölcs, amikor már adni is lehet, akkor a magyar nép, főként a rászorulók sokasága várja ígért jussát, részét a közösből, a közöst gyarapító többletből.  Eljött az idő amikor adni lehet, hát adni kell. A miniszter mondta, hogy 550 milliárd forint nem várt adóbevétele lett a költségvetésnek, ebből bőven lehet adni. Magyarországon 2015 év végi adat szerint 2,176  millió fő kapott nyugdíjat, a járadékban részesülőkkel együtt 2,672 millió fő az, akinek számára juttatandó havi 10 ezer forint - ami évi 120 ezer forint szociális emelés - a költségvetés számára  320, 64 milliárd forint éves többlet kiadást jelentene. Ezt a költségvetés 550 milliárdos többlet bevételéből levonva még mindig marad 230 milliárd forint, amiből bőven rendezhető lenne az egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók bérének emelése, de még arra is maradna bőven pénz, hogy a tűzoltók, mentősök, bölcsődei, óvodai dolgozók is hasonlóan havi 10 ezer forintos szociális béremelésben részesüljenek, sőt, még a közmunkások bérét is lehetne emelni legalább havi 5 ezer forinttal. Ha lehet adni, akkor adni kell.

Nick: pulpitus

Egy kormány teljesítményét mutatja, hogy a kormányzása alatt mekkora gazdasági növekedést tud elérni, milyen mértékben képes emelni a béreket és nyugdíjakat és milyen mértékben tudja javítani az életszínvonalat. Ha ezt a mércét vesszük, a mostani kormánynak ugyancsak rossz a bizonyítványa. Növekedés a tengernyi uniós pénzből is alig, béremelés minimális, az életszínvonal helyzetét pedig jelzi a nagyfokú elégedetlenség. Ennyi uniós pénzből 10-20 % közötti gazdasági növekedésnek kellene lenni évente és legalább 50 %-os béremelésnek. A nyugdíjakat is jelentősen lehetett volna emelni. Ezek itt most létező lehetőségek, miért nem használja ki a kormány? Egyszerre annyi beruházásra költhető uniós pénz zúdul ránk, hogy egyébként 20 vagy 30 év alatt nem lenne ennyi forrás. Hát akkor nem 20-30 év alatti fejlődést kellene produkálni pár év alatt és ilyen léptékben emelni a béreket is? Miért nem tudják megcsinálni?

Nick: navarra

2015-ben a magyar gazdaság a vártnál jobban teljesített, főként az ekáernek és az online kasszáknak köszönhetően előzetes adatok szerint 550 milliárd forinttal nagyobb lett a költségvetés bevétele a tervezettnél. Legalább is ezt mondta a miniszter.
Ez olyan plusz bevétel, amire a jövőben is számíthatunk, így megvan a fedezet az ígéretek teljesítésére, arra, hogy már nem elvesznek, hanem adnak, sőt mindent visszaadnak. Első körben a nyugdíjak és járadékok havi 10 ezer forinttal történő szociális emelése, az egészségügy pénzügyi stabilizálása és az orvosok bérének 700 ezer forint feletti tartományba történő emelése, az ápolók 250 ezer forintos átlagbérének biztosítása lenne a legsürgetőbb tennivaló. Az orvosok és ápolók bérének emelése megállíthatná az orvosok és ápolók elvándorlását, mi több, ilyen bérek mellett egyre több orvos és ápoló jönne haza, magukkal hozva a külföldön szerzett tudást, tapasztalatot, a minőségi ellátás szakmai kultúráját.

Nick: maxer

Az emberek bizalmának elnyeréséhez a politika a vezetők magas fizetését 2 millió forintra csökkentette, majd pár év múlva 2 millió forintról 5 millió forintra növelte, akkor, amikor az egész életét keményen végig dolgozó kórházi ápolónő  70 ezer forintos nyugdíját csupán 1,6 %-al vagyis 1120 forinttal emelte. Amikor áldozatvállalásra volt szükség, a magyar emberek támogatását és megértését kérték. Akkor is amikor 47-féle új adóval, újabb és újabb megszorításokkal csökkentették az amúgy is csekély jövedelmüket, azt ígérve, hogy eljön az idő, amikor mindent visszaadnak, amikor már nem elvesznek, hanem adnak. Már a stadionok építésekor, már az újabb és újabb luxusberuházások finanszírozásakor jogos lett volna a kérdés, hogy nincs már itt az ígért idő? Mikor kapják vissza az emberek amit elvettek tőlük?

Nick: kecmec

A miniszter lelkendezett, hogy 550 milliárddal több adóbevétel folyt be a költségvetésbe. Ezt miért nem teljesen a magyar emberek kapják. Amikor elvenni kell akkor a magyar emberektől vesznek el, mert kell a költségvetésnek, amikor plusz jön a költségvetésbe akkor nem a magyar embereknek adják vissza, hanem luxusra költik. Ez a kormány sokkal inkább a luxus kormánya mint a nép kormánya. Adnak ezek mindenkinek, csak a népnek nem. Mire költik el az 550 milliárdot, mennyit fordítanak belőle az egészségügyre, oktatásra?