/ A közvetlen kommentelés  fejlesztés alatt,  addig emailben küldhetők kommentek. /

A kommentelés témája:  NYUGDÍJ

Egy új nyugdíjrendszer 

Nick: rebeka

Tetszik ez a bmodelles új nyugdíjrendszer: " Az 50 ezer forintos állampolgári alapon járó szociális alapnyugdíj a már nyugdíjban lévőket és a jövőben nyugdíjba vonulókat is megilletné, ehhez adódna hozzá a számított nyugdíj összege.  Ez azt jelenti, hogy például egy kórházban dolgozó nővér, aki szakápoló képesítéssel 45 évet dolgozott az egészségügyben majd nyugdíjba vonult és jelenlegi nyugdíja 80 ezer forint, 50 ezer forinttal kaphatna majd magasabb nyugdíjat ezen nyugdíjmodell alapján, vagyis havi 130 ezer forintra emelkedne a nyugdíja. A szociális alapnyugdíj emelését évente 10 ezer forintos lépésekben lenne célszerű megvalósítani. "
Ez így korrekt lenne és rendezné a nyugdíjasok problémáit. Sokan kapnak 60-70 ezer forint nyugdíjat, amiből nem lehet megélni. Ezzel 110-120 ezerre emelkedne nyugdíjuk, majdnem a duplájára. A mostani nyomorgós helyett emberibb életet élhetnének.

Nick: rozetta

A kormány vérig sértette a magyar nyugdíjasokat a 0,9 %-os emeléssel. A kéregető hajléktalan 1 nap alatt többet kap a járókelőktől, mint amit a kormány a magyar nyugdíjasoknak ad havi emelésként. Ment a nagy ígérgetés, hogy ahogyan javul a gazdaság helyzete, úgy mindenki lép egyet előre. A csapból is az folyik, hogy működnek a reformok, a gazdaság szárnyal, erre az eddigi legkisebb nyugdíjemelést adják a magyar nyugdíjasoknak. Azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a munkájából épült ami itt van, ami itt létrejött. Ez a tisztelet? Csak ennyit számít a 2 millió magyar nyugdíjas? A nyugdíjasok szenvedték meg legjobban a megszorításokat. Sokat elvettek tőlük és szinte semmit nem kapnak vissza. Most amikor lehetne adni, most amikor itthonra meg külföldre is szórják a pénzt, a nyugdíjasok alamizsnát kapnak. A szerbiai Vajdaságnak 50 milliárdot adott a kormány, itthonra meg 2 millió magyar nyugdíjasnak csak ennek a fele jut?  Nem kellene elfelejteni, hogy a nyugdíjasok eldönthetnek egy választást!

Nick: sámán

Igazságtalan a mostani nyugdíjrendszer és a nyugdíjemelés rendszere is. Egy banki alkalmazott 250 ezerrel megy nyugdíjba, a társadalom szempontjából talán hasznosabb munkát végző kórházi ápolónő meg 70 ezer forinttal. A volt banki alkalmazott 5 %-os nyugdíjemelése  12.500 forint, a kórházi ápolónő 5 %-os emelése viszont csak 3500 forint lenne. Pedig a tejnek, a kenyérnek, húsnak az áremelése egyformán érinti a volt ápolónőt és banki alkalmazottat. Ez a nyugdíj értékőrzésére irányuló emelés nem jó, változtatni kellene. Sokkal tisztességesebb lenne a szociális emelés, mint amit a bmodelles rendszer is említ. Mindenkit egyformán érint az infláció, mindenki kapjon egyformán 2 ezer vagy 5 ezer forint emelést. Ez akár népszavazásra is mehetne.

Nick: jegenye

Megalázó, gyalázatos, felháborító! Ennél még keményebb jelzők is helytállóak az előre bejelentett  0,9 %-os nyugdíjemelés kapcsán. Döbbenetes, hogy a kormány 24 milliárd forintot szán a nyugdíjak emelésére a költségvetésből, amikor 100 milliárdok repkednek. Most jelent meg, hogy 4 millió magyar embernek napi 800 forintnál kevesebb jut élelemre és közöttük sok a nyugdíjas.
Egy kis számtan. A 0,9 %-os emelés a 110 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítve 1000 forintos emelést jelent, ami egy évre 12 ezer forint. A 2 millió magyar nyugdíjas esetében ez 24 milliárd forint plusz kiadást jelent a költségvetésnek. Egy puccos stadion árát vagy két kevésbé hivalkodó stadion árát. A vár felújítása több mint 200 milliárdba kerül, tízszer annyiba mint amennyit 2 millió magyar nyugdíjas kap egy évre a helyzete javítására. Mindez akkor, amikor szárnyal, hasít a gazdaság - naponta ezt harsogja a propaganda -  és a tervezetthez viszonyítva 550 milliárd forinttal nőtt a költségvetés bevétele az online pénztárgépek és az ekáer miatt.

Nick: karma

Nekem tetszik ez az érvelés a vitaindító írásból: " Az inflációt követő nyugdíjemelés esetében a szociális vonatkozás, a szociális tényező erősebb mint az értékőrzésre vállalható garancia. Ez esetben a nyugdíj hasonló kategóriaként veendő figyelembe, mint a nyugati, jóléti társadalmak rendszerében a megélhetési jövedelem, ami egyformán adómentes a szegényeknek és gazdagoknak. "

Szerintem is, mi olyan rosszul állunk bérek és nyugdíjak vonatkozásában, hogy a szociális tényezőnek erősebbnek kell lenni. A szociális alapnyugdíj, az 50 ezer forint is jó ötlet, ezt akár már most is be lehetne vezetni, ha így hasít a gazdaság. 550 milliárd forint nem várt adóval nőtt a költségvetés, a miniszter dicsekedett vele. Nehogy már a politikusok ezt kényük, kedvük szerint elszórják, a népnek meg semmi ne jusson! Az lenne az igazi, mint Ausztriában, ahol 250 ezer forint a legkisebb nyugdíj, a megélhetéshez szükséges nyugdíj. Itt ez még álom. A hatalmas uniós támogatást a gazdaság felpörgetésére kellene használni és nem a barátok zsebeinek tömésére és akkor itt is lehetne adni a nyugdíjasoknak.

Nick: derengő

A kormány nem tiszteli, nem becsüli a nyugdíjasokat. A szavazatukra számít, de amikor pénzosztásról van szó a nyugdíjasok az utolsó helyre kerülnek. Ezt mutatja, hogy a 2 millió magyar nyugdíjas összesen kap 25 milliárdot a költségvetésből a tervezett 0,9 %-os nyugdíjemeléssel, de a kormány a saját propagandájára 18 milliárdot költ, közel annyit, mint amennyit a nyugdíjasok egész évre kapnak pluszként. A köztévé évi 80 milliárdot kap, majdnem négyszer annyit mint amennyi a 2 millió magyar nyugdíjas nyugdíjemelése. Ennyire tiszteli, ennyire becsüli a kormány a magyar nyugdíjasokat. Amikor áldozatot kellett vállalni, akkor a kormány számított a nyugdíjasokra, a 47-féle adóval sokat elvett a nyugdíjasoktól, Most ahelyett, hogy valamit visszaadna, inkább luxus beruházásokra költi a költségvetés többlet bevételeit. És ezek után majd számít a nyugdíjasok szavazataira.

Nick: progresszív

Én nem vagyok nyugdíjas, jó jövedelemmel rendelkező középkorú vagyok. Pasaréti patikába mentem megfázásra gyógyszerért, amikor udvariasan megállított a bejárat mellet félszegen ácsorgó idős hölgy. Azt kérte kicsit szégyenkezve, hogy ha nekem telik rá és tudnék segíteni rajta, akkor váltsam ki a gyógyszerét. Neki nem futja rá a szűkös nyugdíjából, a fia szokott segíteni, de már fél éve munkanélküli, neki is anyagi gondjai vannak. Nem pénzt kért, receptet adott, kiváltottam a gyógyszert. Ez nem Kőbányán történt, hanem Pasaréten, a gazdag kerületben. Látszott az idős hölgy ruházatán, hogy valaha jobb napjai lehettek, talán irodistaként ment nyugdíjba. A sokféle új adó, az inflációba nem számolt áremelések annyira lefaragták a nyugdíja értékét, hogy nem telik neki már gyógyszerre sem. És rajta sem sokat segít a 0,9 %-os nyugdíjemelés.

Nick: baljobb 

És mi lesz a jövő nyugdíjasaival? A kormány a szőnyeg alá söpri a problémát. Így majd váratlanul zuhan a nyakunkba. Mi lesz azokkal, akik közül sokan minimálbéren vannak vagy zsebbe kapták jó ideig a fizetésüket járulék fizetése nélkül? Erre talán megoldás lehetne a bmodelles szociális alapnyugdíj az 50 ezer forint. Ez csak a probléma egyik része, a másik az alacsony bérek. Egy kezdő nővér a kórházban 80 ezeret kap, aki már 30 éve dolgozik, annak van 130-150 ezer forintja. Mekkora nyugdíj lesz ebből? Nem tudnak megélni belőle, pedig ők tényleg keményen dolgoznak. A másik meg ennek ellentettje,  a magas nyugdíjak. Ki és miből fizeti a magas nyugdíjakat, amikor kevesebb lesz a dolgozó, aki járulékot fizet mint a nyugdíjas? Már most sokan keresnek 1 millió környékén, ki fizeti ki az 500-700 ezer forint nyugdíjakat? Vagy pl. a Norvégiában dolgozó - 6 hét ott, két hét itthon - szociális ápolók havi 1 millió forintos fizetése után járó nyugdíjat, akik után itthon fizetnek járulékot és adót?

Nick: vizesnyolcas

A magyar nyugdíjasok jóval többet érnek annál, hogy csupán költségvetési tételt jelentsenek a politika számára.  A magyar nyugdíjasok tudása, kreativitása, tapasztalata olyan értékteremtő erőt képvisel, amire szüksége van a magyar gazdaságnak.
A magyar nyugdíjasok tudásukkal, tapasztalatukkal, kreativitásukkal, problémamegoldó képességükkel hatalmas érékteremtő erőt és képességet jelentenek, amellyel nem élni, nem gazdálkodni több mint hiba. A politika dolga, hogy a nyugdíjast ne csupán tehernek lássa, hanem értékteremtő erőnek és gazdálkodjon ezzel az emberi erőforrással. A magyar nyugdíjasok közül sokan aktív részesei lehetnének a magyar jövő alakításának, kreativitásukkal, szakmai tudásukkal, tapasztalatukkal közreműködhetnének az innovációban, oktatásban és gazdaságszervezésben. A fiatalok mikor tesznek szert akkora tapasztalatra, tudásra, amivel a nyugdíjasok rendelkeznek?  A magyar nyugdíjasok számára a foglalkoztatás tekintetében sértő és bántó az a szemlélet, hogy kemény szabályozással távol kell tartani őket, mert  elveszik a munkát az aktív korúak elől. Ők sokkal inkább jelentik azt a hiányzó láncszemet, azt szükséges pluszt, ami nélkül nem lehet dinamikus gazdaságfejlesztést csinálni.