/ A közvetlen kommentelés  fejlesztés alatt,  addig emailben küldhetők kommentek. /

A kommentelés témája:  MIGRÁNS-ÜGY

Megoldás az európai migránsválságra 

Nick: kiko

Miért menekülnek? Szíriában a belső harcok miatt szinte a teljes északi rész frontzóna lett. Nincsenek közműszolgáltatások, nem működik az ellátás, sokan éheznek. Az Iszlám Állam megjelenése és térnyerése, területfoglalása egyben a frontzóna kiterjesztését is jelentette. Szíriában a kormány hadseregén túl legalább 15 olyan felkelő csoport van, akiknek célja ugyanaz mint az Iszlám Államé. A 15 dzsihadista csoportnál több mint 60 ezer fegyveres harcol, ezek a szervezetek is a határokon átnyúló iszlám államszervezetet akarnak létrehozni. A minden határon túllépő erőszak állandósuló félelemérzetet szül, az ott élők naponta szembesülnek ártatlanok lemészárlásával, a legszörnyűbb módon történő kivégzésekkel, kegyetlen kínzásokkal, a nőkkel szembeni erőszakkal. Aki teheti pánikszerűen menekül. Vannak akik szomszédos államokban lévő menekülttáborokba és vannak akik egyenesen Európa felé indulnak el.

Nick: wilkommen

A menekültek számára Németország lett az álomország, ahol tárt karokkal fogadják őket, főként a szíreket. Elhelyezést, ellátást, gondoskodást kapnak. Az információtovábbítás mai viszonyai között egyaránt gyorsan célba érnek a jó és rossz hírek, így aztán nem kell csodálkozni, hogy a megszépített állapotokról szóló információk felfokozták az indulási kedvet. Kialakult egyfajta tömegpszichózis.  Senki nem akart és nem akar lemaradni a jóról, kimaradni a jóból, ha marad és nem indul el mint mások, akkor vesztesnek érezné magát. Ezért aki tudta pénzzé tette mindenét és útra kelt. Mintha nem is lettek volna határok, vég nélküli emberfolyam hömpölygött Európa belsejébe. Európa egyik fele bénultan szemlélte, hogyan masíroznak százezrek Németország és Skandinávia felé, a másik fele pedig ujjongott és ünnepelt mintha régen várt kedves vendégek jöttek volna.  A pesszimisták közül aki időben eszmélt kerítéssel igyekezett megállítani az áradatot, ami sikeresnek is bizonyult, mert más utat keresett az emberfolyam.
Később már kezdett alább hagyni az európai öröm, amikor tudatosult, hogy a városokat megtöltő sokaság, az ezzel járó anyagi teher és a jövőbeni helyzet kezelhetőségének kérdése bizony újabb és újabb megoldandó problémát jelent.

Nick: sumér

Világosan kirajzolódik az európai menekültválság kezelését, a menekültek jövőbeni státuszát illetően a két markáns, egymással ütköző álláspont: befogadás vagy hazatelepítés. E két álláspont körüli viták nem csupán a menekültek sorsát, de az Európai Unió jövőjét is jelentősen befolyásolhatják. A hazatelepítéshez olyan védett zónákat kellene kialakítani, ahol garantálni lehet a visszatelepített menekültek biztonságát, működnek az alapvető közüzemi szolgáltatások, és az itt létesített menekülttáborokban biztosítottak a szükséges feltételek, az elhelyezés, élelmezés, orvosi ellátás.

Nick: eurex

A  B-modell szerinti EU mint nagyhatalom képes lenne megvédeni határait, kisöpörné a terrorizmust Európából. Befogadna üldöztetés elől menekülőket, de elsősorban az EU határain kívül létesítendő befogadó táborokban és térségekben biztosítana védelmet, biztonságot, méltó ellátást számukra. A modell szerint az EU mint nagyhatalom a határain kívül, főként Görögországban hozna létre hatalmas menekülttáborokat, uniós védelemmel, felügyelettel és ellátással, itt történne a menekültek regisztrálása és a menedékkérelmek elbírálása is. A más útvonalakon az Unió területére érkező menekülteket is ide szállítanák vissza. Görögországban épülne meg az a hatalmas ellátó bázis is, amely a szíriai hazatelepítéshez jelentené a háttérbázist, logisztikát, felvonulási területet. Ez Görögország számára uniós forrásokból olyan bevételt biztosítana, hogy hosszú időre megoldódna gazdasági növekedése és nagy létszámú görög munkavállaló foglalkoztatása, egyben sok görög vállalkozásnak folyamatos piacot, megrendelést biztosítana.


Nick: terra

Az európai menekültválság a fegyveres konfliktusok, politikai és vallási üldöztetés miatt hazájukból elvándorló és a jobb élet reményében Európába igyekvő migránsok megállíthatatlannak tűnő áradata miatt alakult ki. A menekültek többsége Szíriából, Irakból, Líbiából, Afganisztánból, Pakisztánból és Eritreából indul útra, a Földközi-tengeren és a Balkánon kialakult menekültútvonalakon keresztül próbál eljutni Európába. A menekültek jövőbeni helyzetének rendezését  illetően egyre határozottabban megjelenik két egymással ütköző álláspont. Vannak akik a befogadást és vannak akik a hazatelepítést támogatják. A hazatelepítés elképzelhetetlen a válságövezet helyzetének rendezése nélkül, olyan biztonsági zónák kialakítása nélkül, ahol a hazatelepített menekültek részére létesített menekülttáborok védettek és biztosítják a szükséges létfeltételeket.

Nick: starter

A hazatelepítés mellett érvelők szerint egy átmeneti időszakra szóló ideiglenes menekültstátuszt kellene adni azoknak, akiknek szabályszerű regisztrálása és azonosításuk megtörtént és nem jelentenek kockázatot. Mindez a jelen helyzetben csupán egy következő lépést jelenthet, ugyanis a hatóságok fő gondja egyenlőre az, hogy a menekültek több mint 80 %-áról nem tudni kik ők, valóban azok-e, akiknek mondják magukat. Több százezerre tehető azok száma is, akikről nem lehet tudni, hogy milyen néven, milyen célból, milyen okból jöttek Európába.

Nick: rose

A migránsok iránti hullámzó közhangulat alakításában fontos szerepe lett a médiának is, attól függően, hogy a történet melyik oldalát mutatta. Amikor az életüket, gyerekeik életét mentő menekültek megpróbáltatásai, a naponta érzékelhető szörnyű erőszak került előtérbe akkor a szimpátia erősödött, amikor az Olaszországban, bérelt villákban elszállásolt, ingyen internetet és takarítónőt követelő afrikai menekültek kukákat borogató tüntetése került a címlapokra, akkor pedig az elutasítás, sőt az indulatos ellenérzés erősödött. De a legtoleránsabb országokban, így például Svédországban, Németországban és Ausztriában is felerősödtek a kritikai hangok. Miért jó ez nekünk, mi ebből a hasznunk? Ha pedig ez szolidaritás kérdése, akkor az EU minden tagja egyenlően vegye ki a részét!

Nick: gegger  

Több tízezer Szíriában zsákmányolt útlevél került az Iszlám Állam birtokába, sőt, olyan szíriai kormányhivatalt is elfoglaltak, ahol biankó útleveleket lehetett kiállítani. Két párizsi merénylő is ilyen szír útlevéllel regisztrált Görögországban. Akik ilyen útlevéllel regisztrálnak, ezt követően belépve a schengeni övezetbe hasonlóan szabadon, ellenőrizetlenül mozoghatnak szinte egész Európában, mint azok akik szabályosan lépték át a schengeni határt. Az ujjlenyomat vétele egy újabb szűrést biztosíthatna, de az  lassú és nehézkesen halad. A német hatóságok szerint csupán a migránsok tizedétől tudtak ujjlenyomatot venni az elmúlt hónapokban.

Nick: derengő

A befogadás vagy hazatelepítés kérdését megelőzi a jelen feszítő problémája, az, hogy adott napon, adott helyen mi legyen a menekültekkel, hogyan lehet biztosítani elhelyezésüket és ellátásukat. Olyan toleráns országokban is mint Ausztria vagy Svédország szinte hétről hétre változik és inkább szigorodik a hozzáállás. Már Ausztriában is más lett a helyzet, mint amikor autókkal jöttek Magyarországra a Keleti pályaudvarhoz a menekültekért. Egy új felmérés szerint az osztrákok 70 %-a csupán ideiglenes tartózkodás lehetőséget biztosítana a menekülteknek a háború befejezéséig, azzal a kikötéssel, hogy utána minden menekültnek vissza kell térni a hazájába.